Tradities bij het Sinterklaasfeest

Sinterklaas

Sinterklaas is de populairste heilige van Nederland. Ieder jaar vieren we op vijf december zijn verjaardag. Maar wist je dat in België Sinterklaas op zes december gevierd wordt? En dat pakjesavond voor de Tweede Wereldoorlog niet veel gevierd werd, maar dat de traditie van het zetten van je schoen al van voor het jaar 1500 stamt?

Verschillende versies van Sinterklaas per land

In veel Europese landen wordt een volksfeest gevierd dat gebaseerd is op de heilige Nicolaas van Myra (ligt in het huidige Turkije), beschermheilige van kinderen. Er zijn veel onderlinge verschillen in hoe het feest gevierd wordt, hoe Sint-Nicolaas eruitziet en door wie hij geholpen wordt. Zo wordt hij in het Franse Lotharingen vergezeld door een woest uitziende bebaarde man in een mantel die stoute kinderen vroeger strafte met een zweep, in Zwitserland rijdt Samichlaus op een ezel en komt hij niet uit Spanje, maar uit het bos, terwijl hij in Luxemburg uit de hemel komt.

Tradities bij het Sinterklaasfeest

Het Sinterklaasfeest is omgeven met tradities, sommigen eeuwenoud. Zoals het zetten van schoenen, wat vanaf 1427 al gedaan werd in de Utrechtse Sint-Nicolaaskerk. Rijke stedelingen legden er gaven in die verdeeld werden onder de armen. Op schilderijen van Jan Steen uit de zeventiende eeuw is te zien dat kinderen die hun schoen zetten, daar snoepgoed in kregen. Ook het bij het feest van de goedheiligman horende lekkers is vaak al heel oud; speculaas, kruid- en pepernoten, taaitaai, marsepein, borstplaat, chocoladeletters. Liedjes over de Sint werden in de zeventiende eeuw al gezongen, maar de meeste nu bekende sinterklaasliedjes stammen uit de ruwweg uit de periode 1850-1950. Vandaag de dag is het Sinterklaasfeest populairder dan ooit. Veel kinderen beginnen al met verlanglijstjes maken zodra de eerste speelgoedfolders op de mat vallen.

Uit Spanje weer aan?

Waarom Sinterklaas uit Spanje komt, terwijl de heilige Nicolaas bisschop van Myra in Turkije was, is eigenlijk niet precies bekend. Er zijn twee verklaringen mogelijk. De ene is gebaseerd op de legende van Sint-Nicolaas die de bruidsschatten voor de dochters van een arme man betaalde. De gouden bollen of buidels op schilderijen werden aangezien voor sinaasappels. Sinterklaas gaf die vroeger, toen ze in Nederland nog veel moeilijker te krijgen waren dan nu, vaak cadeau. Aangezien dat fruit uit Spanje kwam, zou de Sint ook wel uit Spanje komen. Een andere verklaring is dat in de Middeleeuwen Myra in handen dreigde te vallen van islamitische veroveraars. De beenderen van Nicolaas werd overgebracht naar Bari in Italië, wat aan het eind van de middeleeuwen weer in Spaanse handen viel. Zo lag het graf van de bisschop uit Myra ruim twee eeuwen onder Spaans bewind.

Meest belangrijke traditie in Nederland

Het vieren van Sinterklaas is volgens Nederlanders de meest belangrijkste traditie die ons land kent. Dit bleek in een gehouden onderzoek in 2010 uitgevoerd door het Nederlands Centrum voor Volkskunde. Ruim 10.000 landgenoten lieten toen weten wat volgens hun de meest belangrijke tradities zijn. Het is dan ook niet raar dat zo'n populair kinderfeest een heuse fansite heeft. Kijk zelf maar eens opSinterklaasfan.nl Op deze fansite is ontzettend veel te vinden over het Sinterklaasfeest.

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Win een
Diner voor 2!
facebook
  • Zoals uw gasten uw verlanglijstje zien:

  • Zoals U uw verlanglijstje ziet: (ingelogd)